Fiets- en wandelroutes

Rondje Noordwijk - Noordwijkerhout

De route begint bij het vuurtorenplein met een prachtig uitzicht op de vuurtoren van Noordwijk. Al snel fietst u door het schitterende duingebied met aan uw linkerhand een leuke stop bij het Museum Noordwijk, ook wel genoemd het Atlantikwall Museum. Dit museum is ontstaan uit een bunker uit de tweede wereldoorlog. Tijdens een bezoek aan dit musuem leert u, tijdens een rondleiding door het gangenstelsel, meer over de tijd in de tweedewereld oorlog in Noordwijk.

Deze route heeft een enorme variatie van kerktorens uit de dertiende eeuw tot bollenschuren uit het begin van de twintigste eeuw. Beleef de geschiedenis van Noordwijk in een handomdraai en geniet van de leuke rijksmonumenten onderweg!

De volledige route inclusief routebeschrijving vindt u hier

Hollandse Bloemroute

Tijdens deze fietsroute van 35 km leert u de veelzijdigheid van Noordwijk kennen. U fietst langs het strand, door de duinen en in de lente/zomer kunt u intens genieten van de prachtige tulpenvelden en bollenstreken.

De bollenstreek verandert het gehele jaar door in allerlei kleuren en maten. In het voorjaar ontpoppen alle bollen tot een kleurrijk palet van hyacinten, krokussen, narcissen en tulpen. Naast de vele bloemen en het afwisselende landschap, zijn ook de monumenten en de kleine dorpjes zeker de moeite waard.

Meer leren over al deze bloemen? Gedurende de fietsroute komt u langs Museum De Zwarte Tulp. Hier kunt u nog veel meer ontdekken over de bollenteelt. U komt meer te weten over de geschiedenis van deze bollenstreek en hoe het er nu voor staat met het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten.

De route start en eindigt in Lisse. De volledige route vindt u hier

Literaire Route aan Zee

Tijdens deze fietsroute van 10 km lang maakt u kennis met verschillende schrijvers en lokale literaire helden die in Noordwijk hebben gewoond of er zijn geweest met vakantie en daarover hebben geschreven. U ontmoet onder anderen Thomas Mann, Albert Verwey en Henriëtte Roland Holst.

In 1998 ontwikkelden lezers en fietsers aan zee een literaire fietsroute door Noordwijk. Na vele jaren is deze route nog steeds bekend en is voor de liefhebbers gedigitaliseerd. Tijdens deze route ontdekt u 10 km lang mooie stukken van lokale literaire helden die in Noordwijk hebben gewoond of er op vakantie zijn geweest en daarover hebben geschreven. U komt langs de Blokkendoos van Maria Dermoût, ziet in uw verbeelding de gestrande walvis van P.F. Thomése, neemt de Zeeweg van Margriet de Moor en passeert het huis van Bob Rigter.

U vindt deze route en nog meer andere mooie routes hier

Malote Route

De Malote route is een leuke en afwisselende route van 5,7 km door het Hollands Duin. De ene keer loopt u onder schaduwrijke bomen, dan breekt het landschap helemaal open en wandelt u langs zandverstuivingen. Deze route is vernoemd naar Malotedel. Dit is een kleinschalig boerenlandje midden in de duinen.

Een geweldige beleving van Noordwijk, duinen en de zee. Gedurende deze route geniet u van het geweldige uitzicht.
Op de terugweg loopt u langs de rand van het duin met een schitterend uitzicht over de kleurrijke bollenvelden die van eind maart tot begin mei in bloei staan.

Deze wandelroute vindt u hier.

Atlantikwall Route

Deze route van 3,6 km loopt langs overblijfselen van de Atlantikwall in de duinen bij Noordwijk. De Atlantikwall is een verdedigingslinie langs de kust van Noordwijk tot aan de Spaanse grens die is aangelegd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier probeerde de Duitsers een invasie van de geallieerden te voorkomen. Al deze bunkers waren vroeger door gangen met elkaar verbonden. Men kon toen lopen van Den Helder naar Hoek van Holland.

Tijdens deze route vindt u resten van dit verdedigingsstelsel terug en leert u veel over de Atlantikwall geschiedenis in Noordwijk. Meer informatie over de Atlantikwall? Tegenwoordig is deze bunker omgetoverd tot een historisch museum die u alles kan vertellen over deze gehele geschiedenis.

Deze wandelroute vindt u hier.

Paddenstoelenroute over landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Een route van 6 km lang tussen Noordwijk en Noordwijkerhout waar u langs het prachtige landgoed Nieuw Leeuwenhorst wandelt. Deze route neemt u mee door de weelderige historische bossen van dit landgoed. Geniet tijdens de herst van de blaadjes die verkleuren, maar vergeet vooral niet naar de grond te kijken… hier groeien namelijk allerlei soorten paddenstoelen die het oog zeker waard zijn. In Nederland komen er ruim 5.000 soorten paddenstoelen voor waarvan er ongeveer 50 soorten giftig van zijn, dus wees voorzichtig!

Ook zijn er in de bossen genoeg dieren te vinden zoals onder andere vleermuizen en verschillende soorten vogels. De vleermuizen houden ervan om zich goed te verschuilen in de opgehangen vleermuiskassen, dus kijk uw ogen uit!

Deze wandelroute door de bossen van Nieuw Leeuwenhorst vindt u hier.

Max Liebermann route

Max Liebermann wordt beschouwd als de belangrijkste impressionistische Duitse schilder.
Nederland was voor hem zijn tweede vaderland. In totaal zijn 127 olieverfschilderijen terug te voeren op een Noordwijkse locatie of omgeving.

Langs deze route zijn 24 afbeeldingen van zijn schilderijen opgenomen, precies op de plek die hij op het doek heeft vastgelegd. De route is 11,5 km lang en duurt ongeveer 4 uur.

De volledige route vindt u hier.

(Elektrische) fiets huren